7 tipů, jak na zdravější grilování
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Grilování k létu zkrátka patří – a nemusíte se ho vzdávat, ani když si hlídáte figuru nebo se snažíte jíst zdravěji! Jak na to? Máme pro vás 7 jednoduchých tipů, jak si letní grilování s rodinou či přáteli užít bez obav o zdraví a štíhlou linii.
Zdroj: Pexels.com
1. Grilujte libové maso
Není potřeba se omezovat jen na kuřecí, krůtí nebo ryby. U tučnějších druhů masa ale doporučujeme nešetřit na kvalitě a tuk předem odstranit, aby nedocházelo k jeho odkapávání na rozžhavené uhlíky. Při tom se totiž mohou uvolňovat karcinogenní látky a další škodliviny. Proto není vhodné ani podlévání masa tukem nebo používání olejových marinád.
2. Teplotu regulujte podle typu masa
Nejprve musíte gril dostatečně rozpálit, aby se maso opeklo zprudka a zůstalo šťavnaté. Potom byste měli teplotu naopak snížit, protože čím je vyšší, tím více škodlivých látek vzniká. Záleží ale i na typu masa, například silné hovězí steaky potřebují větší žár než kuřecí plátky. Dále teplota závisí také na metodě grilování – klasické přímé grilování (na roštu) vyžaduje 200 až 230 °C, zatímco u nepřímého grilování je to jen 160 až 180 °C.
3. Udělejte si vlastní marinádu
Marinádám se rozhodně nevyhýbejte, zvýrazní chuť masa a dodají mu křehkost. Díky tomu se zkrátí doba grilování, což je nejen praktičtější, ale také zdravější. Hotové omáčky ale obsahují poměrně velké množství soli a konzervantů. Raději si je tedy připravte doma – z octa, vína nebo jogurtu.
V každém případě maso před položením na gril lehce osušte, aby opět nedocházelo k nebezpečnému odkapávání. A praktické jsou i takzvané suché marinády – ze směsi bylinek a koření, kde takový problém vůbec řešit nemusíte.
4. Na gril patří i sýry a zelenina
Nezapomínejte na pestrou stravu. Masové dobroty proto doplňte i méně tučnými sýry nebo zeleninou. Místo klasického hermelínu tedy doporučujeme zejména oštěpek, nebo jiné zauzené sýry, které jsou na gril jako dělané.
Spoustu inspirace a hlavně dobrot na grilování nabízí například aktuální Billa leták – tak neváhejte a připravte se na vaši víkendovou grilovačku dopředu. A pokud jde o zeleninu, záleží jen na vaší chuti. Mezi nejoblíbenější ale patří cuketa, paprika, lilek nebo šalotka.
5. Pozor na nebezpečné spaliny při hoření dřeva
Pokud používáte gril na dřevo, týká se vás i tento bod. Odborníci radí vybírat spíše nesmolnaté druhy dřeva, třeba borovici. A dále se také vyplatí používat pro přípravu ohniště speciální komínek, díky kterému se dřevěné uhlí i brikety rozžhaví dříve.
6. Práci vám usnadní kvalitní gril
Pokud vám jde hlavně o zdraví, volte elektrické nebo lávové grily. Sice nejsou tak efektní a stylové jako varianty na dřevěné uhlí, ale vše na nich připravíte snadněji a téměř bez rizika. Nedochází totiž ke kontaktu pokrmů s přímým ohněm.
7. Bez pravidelného čištění to nejde
Po každém použití je nutné gril vyčistit. I když nejde o extra příjemnou činnost, doporučujeme ji neodkládat. Z grilu na dřevo se zbytky jídel a mastnota nejlépe odstraňují ještě za tepla. Stačí ho dostatečně rozpálit a počkat zhruba 15 minut, než se přestane tvořit kouř. Ze zbytků se rázem stane popel, který odstraníte během pár vteřin.
Naopak plynové a elektrické grily vždy před údržbou odpojte od zdroje. Většinu nečistot odstraníte mechanicky – kartáčkem. Existují ale i speciální saponáty určené přímo na grily.
Jak tedy vidíte, kvůli zdravějšímu grilování nemusíte hned kupovat nový gril ani se vzdávat oblíbených masových pochoutek. Jen vyměňte uzeniny za kvalitní čerstvé maso a přidejte trochu zeleniny. Pak už stačí jen správná teplota a pravidelné čištění a můžete bez výčitek grilovat každý víkend.
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace

Nebojte se žluté! Každý den s ní můžete začínat ráno v koupelně, zlepšit si náladu, když si půjdete umýt ruce, jestli se dostat do hravé nálady, když se půjdete přepudrovat.

Uvažujete nad zahradním altánem? Určitě si ho do své zahrady pořiďte. Stane se pro vás oázou klidu a místem symbolizujícím odpočinek.

Plánujete zařizovat kuchyni a líbí se vám moderní kuchyně se vzorem dřeva? Potom začněte uvažovat nad drevodekorovou kuchyňskou linkou.
Publikováno dne: 22.06.2022
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:

Kvalitní spánek je mimořádně důležitý pro děti i dospělé. V souvislosti s tímto tématem se stále více využívají zátěžové přikrývky, které díky své vysoké hmotnosti vytvářejí konstantní...

Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.

Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.