Jak si založit kvásek? Jak se o něj starat a jak ho přikrmovat?
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Kváskování – kdysi běžná záležitost v domácnostech našich prababiček, dnes znovuobjevený trend. Pečivo z kvásku nenadouvá, je lépe stravitelné, nezpůsobuje pálení žáhy a má nižší glykemický index.
A to je jen malá část jeho benefitů. Tak proč nevyměnit droždí za kvásek?
Oblíbené knihy s recepty z kvásku
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Kváskování - Recepty z kvásku | ![]() | Zobrazit produkt |
Kvásek - Zázrak z vody a mouky | ![]() | Zobrazit produkt |
Co je kvásek
Kvásek je druh kvasnic používaných při pečení chleba, pečiva a koláčů. Používá se podobně jako droždí, soda nebo prášek do pečiva a jeho úkolem je, aby nám pečivo krásně narostlo. Kvásek se dá jednoduše založit doma nebo si z něho kousek odebrat od někoho, kdo má s kváskováním zkušenosti. Na jeho výrobu je potřebná jen voda, mouka a kousek jablka. Silný a kvalitní kvásek budete mít hotový už za 14 dní.
Proč si péct vlastní kváskové pečivo?
V dnešní době, když máme v obchodech vždy dostatek čerstvého pečiva za nízké ceny, se může zdát zvláštní, pokud se někdo dobrovolně rozhodne péct si ho sám doma a strávit čas zakládáním a krmením kvásku. Má kvásek skutečně tolik pozitiv oproti běžnému pečivu z droždí? Posuďte sami:
- je lépe stravitelný než pečivo z droždí
- nenadouvá
- nepálí z něho žáha
- působí zásaditě, tedy pomáhá při překyseleném organismu
- má nižší glykemický index
- pomáhá udržovat zdravý trávicí trakt
- podporuje střevní peristaltiku
- pomáhá udržovat zdravá střeva
- přispívá ke zlepšení stavu pokožky a alergií
- nezpůsobuje únavu
- posiluje imunitu
- neobsahuje konzervační látky, barviva, žádná aditiva a chemii
- pečení přináší relax a psychohygienu
Jak si vyrobit kvásek krok po kroku
Založení kvásku není tak složité, jak se ze začátku zdá, chce to jen čas a trpělivost. Na začátku budeme potřebovat:
- celozrnnou žitnou mouku
- chlebovou žitnou mouku
- jablko
- vodu
- skleněný pohár s uzavíratelným víkem ve 2 velikostech (nejlépe 0,7 a 1 l)
A můžeme začít kváskovat. První den přidáme do poháru jablko, vodu a mouku a následně budeme každý den přidávat určité množství mouky a vody, až 14. den bude pohár plný a kvásek připravený na použití.
První 4 dny se budeme kvásku věnovat dvakrát denně – ráno a večer, a od 5. dne do konce už jen jednou za den. Pokud chcete vidět pokrok a zaznamenávat si, jak vám kvásek roste, pokaždé, když budete doplňovat suroviny, si fixkou poznačte aktuální hladinu směsi.
- Den 1.: Ráno v zavařeninovém poháru smícháme 30 g vody (asi 2 lžíce) a 15 g celozrnné žitné mouky (asi 1 lžíce). Jablko nakrájíme na menší kousky a do směsi přidáme asi 3–4 kousky jablka. Jako alternativa poslouží i hrozny bez jader. Směs promícháme a přikryjeme víkem – jím pohár přikryjeme vždy po přidání nových surovin. Večer přidáme stejné množství vody a mouky - 30 g vody a 15 g celozrnné žitné mouky a promícháme.
- Den 2.–3.: Po oba dny přidáme do kvásku stejné množství surovin. Ráno i večer přidáme 30 g vody a 15 g celozrnné žitné mouky. Zamícháme a přikryjeme pohár víčkem.
- Den 4.: Ráno „přestěhujeme“ směs do většího. 60 g směsi přesuneme do většího poháru (pozor, jablko nebo hrozen necháme v menším poháru) a přidáme suroviny. Ale od této chvíle přimícháváme chlebovou žitnou mouku. Ráno i večer tedy přimícháme 30 g vody a 30 g chlebové žitné mouky.
- Den 5.–14: Od 5. dne přimícháváme suroviny už jen jednou denně a vždy stejné množství – 30 g vody a 30 g chlebové žitné mouky. Ve 14. den je kvásek hotový a připravený na použití.
Vytvořit si kvalitní, silný kvásek tedy můžete i doma, a to jen s pomocí jablka, dvou druhů mouky a vody. 14 dní kváskování je tedy za námi, co teď? Ve 14. dnu můžete svůj kvásek použít. Upečte si kváskový chleba a další pečivo – rohlíky, bagely, sladké rohlíky, dukátové buchtičky, šišky, buchty, lívance, bábovky, záviny, dorty, muffiny, koláčky ale také krekry či domácí pizzu. Možností je spousta a recepty je možné najít nejen na internetu, ale i v několika knihách věnovaných speciálně kváskování.
Před tím, než se vrhnete na pečení, však nezapomeňte na jednu důležitou věc. Kousek kvásku si odeberte do menší sklenice, postačí i 2 lžíce, a nechte v ledničce. Tento kvásek budete dále krmit a vytvoříte si tak kvásek na další pečení. To znamená, že když budete chtít péct z kvásku příště, už nebudete muset projít 14denním procesem zakládání kvásku úplně od začátku. Stačí, když si pokaždé kousek kvásku necháte a budete ho průběžně „krmiť“.
Péče o kvásek
„Vypěstováním“ prvního kvásku to nekončí – tedy pokud ho nechcete jen jednorázově zapracovat do pečiva. Pokud chcete kvásek pěstovat dál, je třeba se o něj příkladně starat, je to přece živý organismus. Kvásek, který dál nekrmíme a chceme zpracovat, je potřebné spotřebovat do 7 dní. Jinak ho máme uložený v ledničce a jednou za čas ho přikrmíme.
Vždy, když z kvásku ubereme 1 lžící, přidáme nazpět 1 lžíci vody a 1 lžíci chlebové žitné mouky. Kvásek promícháme a necháme mimo ledničku jen přikrytý víčkem asi 10–12 hodin. Potom ho můžeme vrátit do ledničky, kde máme opět 7 dní na to, abychom ho použili, jinak ho doplníme stejným způsobem. Kvásek má tedy svoje místo na poličce v ledničce, kde je ve sklenici uzavřený, a doplňujeme ho každých 7 dní nebo tehdy, když z něho ubereme.
Nejčastější chyby a problémy při kváskování
- Při doplnění surovin do kvásku lžící si dejte pozor, abyste se směsi nedotýkali prsty, čímž bychom mohli do kvásku zavést bakterie.
- V zimním období si dejte pozor na to, kam kvásek uložíte. Na okně by vám mohl zmrznout. Kvásek potřebuje růst při pokojové teplotě, a pokud je v domě, můžete ho uložit ke spotřebičům, u kterých je tepleji, ne však k radiátoru.
- Při zakládání prvního kvásku se vám může zdát, že kvásek je už hotový po týdnu krmení – vždyť pohár je téměř plný a vy se už nemůžete dočkat, abyste si upekli svůj první chleba. I tento kvásek můžete použít, ale nemusí být dostatečně připravený, chleba se nemusí podařit. Po 14 dnech dosáhne kvásek požadovaného účinku.
- Netrpělivost také vede k přeskakování důležitých kroků jak při péči o kvásek, tak i při samotném pečení, při kterém je dodržení postupnosti opravdu důležité. Pokud chceme předejít zaručeným nezdarům a neúspěchu, je potřebné dodržovat všechny kroky a doporučení.
- Po čase nám může kvásek tvořit méně bublin, výsledkem čehož pečivo není pěkně nadýchané. Pomoci si můžeme tak, že z něho odebereme do jiné sklenice, přidáme lžící vody a mouky a pokračujeme v nové sklenici.
Jak se peče z kvásku
Pečení z kvásku je časově náročný proces. Začíná vytvořením „základu“, „startéru“ nebo „rozkvasu“. Všechna tato slova označují to, že si odeberete lžící kvásku, přimícháte vodu a mouku podle receptu a necháte při pokojové teplotě kvasit po dobu 10–12 hodin. Potom se přimíchají další ingredience. Na chleba se obvykle používá jen mouka, voda, sůl a samotný základ, případně se přidají nějaká semena, kmín a podobně. Tímto proces nekončí, chléb ještě není připravený na pečení.
Toto dobře vymísené těsto se nechá odstát 2–3 hodiny a mezitím se 2 až 3krát pořádně promísí. Když kysne, je zakryté fólií nebo utěrkou. Těsto se nakonec přemístí do ošatky, která se vysype škrobem. Těsto opět kysne 10–12 hodin, až je připravené na pečení. V troubě se chléb peče při dvou různých teplotách. Nejdříve se používá vyšší, asi 250 °C, kdy je v troubě i další plech s vodou kvůli páře. Po 10 minutách se tento plech vytáhne a teplota sníží na 200–220 °C. Chleba dopékáme ještě asi 20 minut. Po dopečení je třeba nechat chléb vychladnout před tím, než ho začneme krájet.
Pokud se ptáte, jak je možné z časového hlediska toto stíhat při práci, odpovědí je důkladné plánování. Na pečení si vyhraďte 2 dny. Začněte ráno, před odchodem do práce si udělejte základ. Po večeři se můžete věnovat mísení těsta, které bude trvat celkem maximálně 3 hodiny. Chleba potom vložíte do ošatky a necháte odležet. Následující ráno před odchodem do práce si vyhraďte zhruba 1 hodinu času – na předehřátí trouby a 30 minut pečení.
Nenechte se odradit a zkuste to znovu
Mnohé začátečníky dokážou odradit první neúspěchy. Nepodaří se jim založit první kvásek nebo se jim napoprvé nedaří upéct dokonalý kváskový chleba a je konec. Je třeba si však uvědomit, že i ti s nejbohatšími zkušenostmi s kváskováním někde začínali a i oni měli zpočátku několik nezdarů, než se dopracovali k voňavému, nadýchanému chlebu.
Začátečníky může odradit množství specifických kroků, které musí být provedené v určitém časovém intervalu a celková časová náročnost pečení. Ale po tom, co upečete svůj první křupavý chleba, si i vy kváskování zamilujete a při pravidelném pečení si i vy všimnete zdravotních benefitů, lepšího trávení a posílení imunity.
Autor článku
Komentáre
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace

Modrá v nás vyvolává pocity důvěry, bezpečí a celkové harmonie. Bílá je barvou minimalismu, který je absolutně nadčasový. I díky své neutralitě tvoří bílá barva s "těžší" námořnickou...

Zejí stěny ve vaší domácnosti prázdnotou? Pak byste tento prostor mohli využít k umístění netradičních polic.

Máte už vybrán stolek pod TV? Není to tak jednoduché jak jste si na začátku mysleli? Možná vám pomohou se rozhodnout naše tipy. Nechte se inspirovat naší galerií.
Publikováno dne: 23.08.2020
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:

Kvalitní spánek je mimořádně důležitý pro děti i dospělé. V souvislosti s tímto tématem se stále více využívají zátěžové přikrývky, které díky své vysoké hmotnosti vytvářejí konstantní...

Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.

Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.

15/03/2021 22:00Přemýšlím nad tím... článek je napsán hezky, detailně, s tipy a doporučením i varováním. Ale přiznávám, že už jen při čtení jsem valila oči, co je s tím s****. Pardon. Asi zůstanu u svého špaldového chleba se spoustou semínek a z droždí, než tohle mrcasení. Nevím,co je na droždí špatného.
Ale samozřejmě obdivuji ty, které tuto nekonečnou péči o kvásek vydrží. Tak ať vám to hezky kyne :-).