Správná údržba a péče o litinové nádobí zaručí jeho dlouhou životnost
Litinové nádobí je kvalitní a poskytuje množství výhod. Pokud víte, jak se o litinové nádobí starat tak, aby vydrželo co nejdéle jako nové a plně funkční, vydrží vám dlouhé roky.

Chcete vědět, jak na to? Podělíme se s vámi o to, jak se o nádobí správně starat.
Oblíbené litinové pánve
Jaké to je litinové nádobí?
Litina je materiál, který vzniká ze slitiny železa a uhlíku. Vyrábí se v různých formách, závisí na tom, pro jaký účel. Surová litina se využívá i na výrobu litinového nádobí. Jde o chemickou alternativu k nelepivému teflonu, která je levnější než nádobí z nerezové oceli. Litinové nádobí je vhodné na přípravu různých jídel, koláčů, zákusků, pizzy, těstovin, masa, můžete v něm péct, smažit, dusit, napařovat. Dokonce, protože je odolné vůči vysoké teplotě, i flambovat.
Výhody litinového nádobí
Před tím, než budeme mluvit o tom, jak se starat o litinové nádobí, byste měli poznat výhody, které se s litinou pojí. Oproti jiným nádobím má litinové nádobí mnoho pozitivních stránek, které to jsou?
- Vysoká kvalita – litina je tvrdý a vysoce odolný materiál, jídlo se na něj nepřilepí a nepoškodí ho ani poškrábání nožem nlebo ostrým předmětem.
- Rychlé a chutné vaření – litina udržuje naakumulovaný horký vzduch, který využívá na přípravu jídla. Jídlo bude mnohem rychleji připravené, šťavnaté a uvařené nejen na povrchu, ale i ve středu.
- Šetří zdraví – ani během dlouhého vaření a vlivem působení vysoké teploty se neuvolňují z litiny žádné toxické látky, které by se dostávaly do jídla a následně do našeho žaludku. Potraviny vařené v litinovém nádobí budou naopak obohacené o železo.
- Širokospektrální využití – některá nádobí nejsou kompatibilní s indukčními deskami. Pokud si koupíte litinové nádobí, máte klid, protože litina je materiál, který se pokládá za univerzální. Můžete ho použít na jakýkoliv typ desky, sporáků a vařičů, na indukční, sklokeramické, plynové a také do všech trub.
- Udržuje teplo – litinová pánev, nebo litinový plech nebo pekáč, funguje tak, že když v ní jídlo necháte, zůstane ještě dlouho teplé.
- Rychlá a jednoduchá údržba – o litinové nádobí je sice třeba se starat trochu jinak než o klasické, ale na jeho údržbu vám určitě bude stačiť mnohem méně prostředků a energie. Postačí vám jen papírová utěrka, jemný kartáč, trocha vody a olej.
- Dlouhověkost – tradice a roky zkušeností ukázaly, že litinové nádobí vydrží jako nové až několik let, odborníci na pevnost a odolnost materiálů mluví až o době 10 let. V porovnání s ostatními materiály, z nichž se nádobí vyrábí, ušetříte spoustu peněz, protože tradiční teflonovou pánev je třeba měnit mnohem častějši.
- Cena – prvotní investice do nádobí je sice vyšší, ale když vezmeme do úvahy, kolik taková pánev vydrží a co je nutné na její údržbu, je její koupě mnohem výhodnější než např. koupě teflonové pánve. Litinové nádobí vydrží 10 let bez jakéhokoliv poškození.
Datum:
Kvalitní kuchyňské nádobí by v kuchyni rozhodně nemělo chybět. Často se soustředíme na moderní a designové spotřebiče, pěkný příbor a kvalitní prostírání. Zanedbává se to nejdůležitější. Nádobí, v němž jídlo připravujeme. Máte doma litinovou pánev?
Číst celý článek
Víc železa v krvi díky litinovému nádobí
Největším přínosem originálního litinového nádobí je, že obohacuje jídlo o železo, které sehrává v těle člověka nekolik důležitých rolí. Tou nejdůležitější je okysličování krve. Pokud ho je v těle málo, člověk má anémii (chudokrevnost). Přestože některé potraviny obsahují železo, např. špenát, brokolice a maso, vařením se z nich železo ztrácí. Výhodou litinového nádobí je, že i když se ztratí železo z jídla, díky surové litině se jídlo o železo znovu obohatí. Musí to být však nádobí ze surové litiny, které je vyrobené za přísných výrobních podmínek a splňuje nejvyšší kvality.

Věděli jste, že vědci přišli na to, že jídlo připravené v nádobách z litiny obsahuje až o 26 % více železa, než když je připravováno v klasických nádobách na vaření? Takto jednoduše umíte pomocí litinového nádobí zvýšit denní příjem železa a nepotřebujete k tomu ani doplňky stravy.
Údržba litinového nádobí
Úplně prvním krokem, jak realizovat údržbu litinového nádobí, je přečíst si návod k jednotlivému typu nádobí, v němž najdete konkrétní návody a postupy, jak se o něj co nejlépe starat. V případě kupování kusového nádobí z litiny to však bude problém, většinou se na nich nachází jeden jediný lístek, v němž se neuvádí žádná údržba, případně když jste nádobí dostali jako dárek, cena spolu s visačkou a pokyny byla pravděpodobně odstraněná. Proto vám nabízím tento jednoduchý návod, který vám určitě s údržbou litinového nádobí pomůže. Jako příklad budeme používat litinovou pánev.
- Pokud jste si právě koupili pánev z litiny nebo jiný druh nádobí z tohoto materiálu, před tím, než v něm budete poprvé vařit, je dobré pánev pořádně vypálit. Je to způsob, jak se zbavíte pachu z výroby a navíc se zaktivizují výjimečné vlastnosti pánve. Jak na to? Stačí, když na ní rozpálíte olej nebo máslo a omasžíte buď cibulku, nebo trochu slaniny. Proces se doporučuje zopakovat vícekrát po sobě.
- Následně očistěte pánev jen pomocí kartáče a horké vody, nikdy nepřidávejte žádný saponát a pánev maximálně vysušte jen s použitím utěrky nebo papírovým servítkem. Pro důkladné vysušení můžete dát pánev ještě na sporák s mírnou teplotou.
- Před uskladněním potřete pánev rostlinným olejem, který slouží na ošetření litinového povrchu, a uskladněte na suchém a teplém místě.
- Pokud ji dlouho nepoužíváte a zdá se vám, že její černá barva zešedivěla, umyjte ji, vysušte, potřete hrubší vrstvou oleje a vypalte v troubě, cca při 170 °C asi 30 min. Po uplynutí času olej jen setřete papírovým servítkem.
- Litina je, podobně jako i jiné kovy, korozní kov, což znamená, že může rezavět. Pokud na pánvi zpozorujete rezavá místa, pořádně ji okartáčujte a znovu vypalte v troubě.
POZNÁMKA: Pokud na nádobí zpozorujete rez, je to jen znak nesprávného a nedokonalého ošetření litiny. Nejde o žádnou hroznou věc, jednoduše ji jen očistěte a nádobí používejte dál.
Čemu je nutné se vyhnout?
Litina je skvělým materiálem, v němž připravíte jídla bez připálení. Kromě toho má mnoho dalších kvalit, ale má i jisté limity. Vyhněte se:
- Dlouhému uchovávání potravin v litinovém nádobí, protože to může způsobit rezavění.
- Svátečnímu/příležitostnému vaření v litině – litinové nádobí se ničí tím, že ho používáte jen jednou za čas. Měli byste ho používat dennodenně, jinak ztrácí na kvalitě, což se odrazí i na nižší míře funkčnosti.
- Koupi litinového nádobí z různých neověřených a zavádějících prodejen. Velmi snadno se může stát, že namísto litinového nádobí dostanete jen jakousi napodobeninu, kterou po pár použitích můžete vyhodit.
- Při čištění nepoužívejte drátěnky ani kartáče s tvrdým materiálem. Ne že byste riskovali poškrábání litiny, ale takto zbytečně odstraníte ochrannou tukovou vrstvu z povrchu. Použijte raději měkký kartáč nebo jemnou houbičku na nádobí.
- Neumývejte litinu v myčce nádobí, protože opět riskujete odstranění povrchové tukové vrstvy z litiny. Tuková vrstva je jediný prostředek, kterým je nádobí ošetřené.
- Nepoužívejte žádné saponáty a ani prostředky na nádobí a na mastnotu, prostě nic.
- Při vaření nepoužívejte náčiní, které je z plastu, protože vlivem vysoké teploty mění svoji strukturu a uvolňují zvýšené množství toxinů přímo do jídla.
Tipy a triky, jak se starat o litinové nádobí
- V litinovém nádobí můžete připravit dokonale chutné steaky, a to pomocí rovnoměrné teploty. Dosáhnete toho tak, že pánev necháte vyhřát v troubě a následně na rozehřáté pánvi, už na sporáku, opečete steaky.
- Časté vaření aromatických jídel zanechává na litinovém nádobí pozůstatky pachů. Na jejich důkladné vyčištění nepoužívejte saponát, ale kávovou usazeninu. Zrnka kávy, spolu s kartáčem, působí jako peeling, který očistí pánev od nečistoty a zbaví ji i zažraného pachového nánosu.

- Litinové nádobí je dobré neustále udržovat v mírné mastnotě. Proto když ho odkládáte, potřete ho jemně máslem nebo olejem, ten působí jako spolehlivý konzervant před korozí. Takto ošetřené nádobí vám nezrezaví a nebude se v něm přilepovat ani žádné jídlo.
- Pokud vaříte v hrnci jídlo s obsahem vitamínu C, potom bude vstřebávání železa ve vašem těle mnohem účinnější. Naopak když budete vařit v litině bílkoviny a třísloviny, jako je např. čaj, káva a kakao, které se pokládají za blokátory železa, železo se bude vstřebávat hůře.
- Nemusíte se obávat, že poškrábete povrch litinového nádobí nožem nebo lžící. Litina, která se používá na výrobu hrnců a nádobí na vaření, není povrchově upravovaná, proto ani při poškrábání nedochází ke změně jejích vlastností a ke změně povrchové struktury.
- Nejideálnější je, když litinové nádobí skladujete na teplém a suchém místě, přičemž litinu trochu ošetříte olivovým, lněným nebo nějakým rostlinným olejem. Pokud nějakým nedopatřením odstraníte tukovou vrstvu z nádobí, nebojte se, přetřete ho stolním olejem a vrstva bude zpět.
- V případě, že litinové nádobí změní barvu z černé na šedou, důvodem je ztráta povrchové tukové vrstvy. Udělejte hloubkovou kúru nádobí, která spočívá ve vydatném potřeíí nádobí olejem, vložte ho do trouby a zapněte na 30 min. s nastavenou teplotou 175 °C. Po vychladnutí přebytek oleje odstraňte servítkem, potom ještě dejte na 15 min. na desku a počkejte, až vychladne. Pravděpodobně se bude uvolňovat výrazný pach oleje, nepanikařte, tak to má být.
- Pokud se vám na pánvi připaluje jídlo, resp. se lepí, opět za to může nedostatečná nebo žádná tuková vrstva na povrchu, v tom případě znovu vypalte pánev.
Autor článku
Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...
Vzhlédnite také naše inspirace
Geometrické vzory v obývacím pokoji - ozvláštní každý prostor
Ať už si vyberete malé, nebo velké, výrazné či tlumené, vzory dokážou zpestřit každý obývák. K nejtradičnějším patří černobílá kombinace, která najde uplatnění i u vás.
Modrá koupelna dodá vašemu bytu šmrnc
Modrá se s koupelnami spojuje už nějaký ten čas. Že se jí nemusíte při zařizování koupelny vůbec obávat vás přesvědčí naše foto inspirace. Do komentářů nám nezapomeňte poslat fotky...
Zelená koupelna nemusí být tuctová
Barvu do koupelny, podobně jako je tomu v případě kuchyně, si obvykle vybíráme na desítky let. Proto se při jejím volbě můžete pořádně zapotit. Pokud jste nikdy neuvažovali nad zelenou v...
Publikováno dne: 18.11.2022Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(92.6%)V této kategorii najdete i:
Zátěžové přikrývky pro lepší spánek i u dětí. Jak fungují? Kvalitní spánek je mimořádně důležitý pro děti i dospělé. V souvislosti s tímto tématem se stále více využívají zátěžové přikrývky, které díky své vysoké hmotnosti vytvářejí konstantní...
Nafukovací postel/matrace na spaní do auta i do stanu – návod, jak vybrat Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.
Jak vyčistit čelní sklo zevnitř i zvenku, čím odmastit okna na autě Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.

08/08/2023 12:43Pánev vok při mytí začala uvolňovat černou barvu,tak jsem ji pořádně vydrbal drsnou houbičkou. Teď má litinovou barvu. Natřel jsem ji olejem a znovu vypálil. Nejsem si jistý jestli to není závadné.Prosim poraďte.Diky.